Siirry pääsisältöön

Munuaissyöpä osa1

Tänä vuonna en ole julkaissut kirjoituksia IBD:stä ja nytkään en ole kirjoittamassa perussairaudestani, vaan talvella 2022 havaitusta munuaissyövästä. Seuraavassa on siis kuvaus hoitopolustani.

Syöpäkasvain löytyy

Talvella kävin selän magneettikuvauksissa yksityisellä puolella. Kuvauksissa todettiin odotetusti välilevynpullistuma, leikkausta vaativaa mallia. Samalla radiologi oli huomannut, että munuaisessa on pieni kasvain joka luultavasti on kysta. Kystahan on harmiton, nestettä sisältävä "patti". Radiologi kuitenkin suositteli asian tarkempaa tutkimista:

"Vasemmassa munuaisessa alapoolin cortexilla hieman sekasignaalinen ilmeinen kysta, löydös aiheuttaa kuitenkin varmennustarpeen lähinnä uä-tutkimuksella"

Viikkoa myöhemmin kävin yksityisellä ultraääni kuvantamisessa jossa todetaan ettei kyseessä ole kysta vaan kiinteä kasvain:

"Vasemman munuaisen keski- ja alapoolin rajalla on 2.4 x 2.4 solidi cortexilta ulos pullistava muutos, jossa erottuu Dopplerilla verenkiertoa. Jatkoselvittelyt aiheelliset ESH:ssa. Esim. TT tai MRI."

Lähete julkiseen erikoissairaanhoitoon

Yksityiselle minulta kului yhteensä rahaa 800 euroa. Siinä oli mukana lääkärin vastaanotto (selkä), erikoislääkärin vastaanotto (selkä), selän magneettikuvaus sekä munuaisen kuvantaminen. Tämän jälkeen (18. maaliskuuta) sain kiireellisen lähetteen julkiselle, erikoissairaanhoitoon. Ajanvaraus tapahtui nopeasti. Minulle tehtiin vartalon TT-kuvantaminen 6. huhtikuuta ja 13. huhtikuuta kävin urologin vastaanotolla jossa TT-kuvat käytiin läpi ja tehtiin hoitosuunnitelma joka tässä tapauksessa olisi laparoskooppinen vasemman munuaisen resektio. Suomeksi sanottuna tähystyksellä tehtävä kasvaimen poisto, niin että vasen munuainen säilyy vielä käytössä. 

"Vartalon TT-kuvauksessa vasemman munuaisen keskipoolissa anterolateraalisesti 2,5 x 2,5 x 3 cm kokoinen tarkkarajainen tuumori, jossa ventraalisesti myös kystinen komponentti ja posteriorisesti 2,3 x 1,5 cm kokoinen solidikomponentti. Lisäksi myös seinämissä tehostuva paksuuntuma. "

Tässä vaiheessa vielä ei ole varmuutta onko kasvain munuaisessa pahanlaatuinen, mutta reilusti yli 90% todennäköisyydellä munuaisen kasvaimet on pahanlaatuisia eli syöpäkasvaimia. Toisinaan kasvaimen laatua pyritään tutkimaan ennen leikkausta ohutneulanäytteillä, mutta niihin liittyy epävarmuutta ja sen vuoksi yleensä kasvain leikataan suoraan.

Vartalon TT-kuvauksessa lisäksi tutkittiin onko viittauksia, että kasvain olisi lähettänyt etäpesäkkeitä. Onneksi viitteitä etäpesäkkeistä ei ollut. Etäpesäkkeet on yleisiä munuaissyövässä jos kasvain löydetään myöhäisessä vaiheessa. Pitkälle edenneessä munuaissyövässä kohtalokkaita ovat nimenomaan etäpesäkkeet, pelkkään munuaissyöpään leikkaus on puolestaan parantava hoito.

Leikkaus

Pääsin leikkaukseen 18. toukokuuta. Ennen leikkausta kävin pari kertaa laboratoriokokeista joilla varmistettiin minun leikkauskunto ja mm. veriryhmä. Lisäksi ennen leikkausta oli käynti hoitajan luona, mutta siitä en saanut potilaana juuri mitään irti. Selvästi sairaanhoitaja ei itsekään oikein tiennyt millainen leikkaus on kyseessä.

Kuvituskuva leikkauksesta


Leikkausaamuna saavuin käytävälle odottelemaan varhain aamulla, olisiko ollut kello 7:00. Ennen leikkausta luvassa oli vaatteiden vaihto ja odottelua. Kello 9:00 aikoihin minut saatettiin leikkaussaliin jossa asetettiin kanyyli ja tehtiin valmisteluita mutta esimerkiksi katetri asetettiin vasta nukuttamisen jälkeen. Salissa asiat eteni nopeasti, nukutusaine vaikutti todella nopeasti ja noin 9:30 aikoihin olin unessa. Tämän jälkeen minulla ei luonnollisesti ole muistikuvia moneen tuntiin, heräilin joskus iltapäivällä olisiko ollut kello 15:00 aikoihin eli melko pitkä leikkaus oli kyseessä.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen minut oli siirretty salista heräämöön jossa heräilin unisena. Kipuja herätessä ei ollut lainkaan ja aika pian sain kipupiikin vahvaa kipulääkettä (opioidi). Heräämössä ei oikeastaan mitään suuria tapahtunut, oloani seurattiin tiivisti ja verenpainetta mitattiin usein. Parin tunnin kuluttua olin valmis siirtymään osastolle. Ehkä erikoisinta oli, että en tavannut leikkauksen jälkeen urologia joka leikkasi minut. En oikein mistään saanut täsmällistä tietoa miten leikkaus oli mennyt mutta kaikki merkit viittasivat että hyvin on mennyt.

Osastolla vietin kaksi yötä. Ensimmäisen päivän jälkeen haavojen päällä olleet siteet sai ottaa pois jolloin näin viisi pientä tikattua arpea kehossani leikkauksen jäljiltä. Kolmas yö sairaalassa olisi varmasti tehnyt hyvää, mutta hieman näyttelemällä parempi vointista pääsin aikaisemmin kotiin. Osastolla oikeastaan aika kului levätessä, leikkauksen jäljiltä elimistössä oli kaasuja jotka aiheuttivat aika koviakin kipuja joihin osastolla sain tabletteina vahvoja kipulääkkeitä jotka helpottivat jonkin verran oloa. Toinen mikä jäi mieleen oli soseruuat eli leikkauksen jälkeen sain vain soseruokia. Kolmas seikka oli, että liikkuminen oli ensimmäisenä päivänä lähes mahdotonta, seuraavana päivänä pystyin jo kävelemään muutamia kymmeniä metrejä ja kolmantena päivänä jo satoja metrejä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen