Siirry pääsisältöön

Munuaissyöpä osa 2

Kirjoitin viime vuoden lopulla munuaissyövästä. Ensimmäisessä osassa kävin läpi diagnoosin sekä leikkauksen. Pääset kirjoitukseen tästä: Munuaissyöpä osa1. Ajattelin kirjoittaa vielä toisen osuuden eli tämän tekstin. Tässä käyn läpi toipumisen sekä ensimmäisen jatkokontrollin.

Kotiutuminen osastolta

Osastolla olin leikkauksen jälkeisen kaksi yötä, varsin lyhyen ajan. Kolmas yö olisi ehkä ollut paikallaan, mutta kotiin teki mieli ja toisaalta sille ei ollut estettä. Toipumiseen minulle kirjoitettiin kuusi viikkoa sairaslomaa, lisäksi kirjoitettiin resepti Klexane (kuukaudeksi) sekä särkylääkkeeksi Panadol 1g.

Klexane määrättiin koska leikkauspotilailla on kohonnut riski saada veritulppa. Veritulpan ehkäisyä varten Klexane -piikki oli pistettävä päivittäin kuukauden ajan. Piikin pystyi siis itse pistämään ja jokaiselle päivälle oli oma kertakäyttöinen piikki jossa oli lääkeannos valmiina. Pistokohtana oli navan ympärys ja oli päivästä kiinni milloin pisto nipisti enemmän, mutta pistoksen jälkeinen pieni kirvely oli vakio.

Toisena lääkkeenä oli tavanomainen Padanol 1g jota en ottanut kuin parin päivän ajan. Varmasti kovempiakin kipulääkkeitä olisi saanut, mutta tälle ei ollut tarvetta. Suurimmat kivut oli öisin kun leikkauksessa käytetyt kaasut toi painetta keuhkojen korkeudelle vielä monta päivää leikkauksen jälkeen.

Sairasloma 

Sairasloman ensimmäiset päivät olivat pahimmat, mutta ei kuitenkaan ylitsepääsemätöntä tai pitkäkestoista kipua. Suurimmat ongelmat oli kova ummetus, muistelisin kuluneen pari päivää ennen kuin suolisto lähti kunnolla toimimaan. Toinen "tuskaa" aiheuttava seikka oli edellisessä kappaleessa mainitsemani paineen ja kivun tunne keuhkojen kohdalla. Tämä kipu hellitti noin viikon kuluessa.

Hieman pitkä kestoisempaa, mutta pientä kipuilua aiheutti leikkausalueen kiristävä tunne. Kiristystä ilmeni jos teki jotain vähänkin raskaampaa esimerkiksi leikkasi nurmikkoa. Itseasiassa fyysistä työtä piti välttää ja painavien asioiden nostelu oli kiellettyä kuukauden verran.




Voisi sanoa, että kuukauden verran meni toipumisessa täysin. Fyysisessä työssä kuukauden sairasloma on hyvinkin perusteltu, mutta omalla kohdallani olisin kyllä pystynyt tekemään toimistotyötä jo huomattavasti aiemmin. Sairasloman jälkeen jatkoin lomaani varsinaisella kesälomalla eli yli kahden kuukauden tauko tuli työelämään. Se teki kyllä hyvää!

Jatkokontrolli, tietokonetomografia

Ensimmäisen jatkokontrollin piti olla puoli vuotta leikkauksen jälkeen, mutta kuten olemme saaneet lukea niin terveydenhuolto on kuormittunut ja jonoja syntyy. Tämän vuoksi oma kontrollikäyntini lykkääntyi noin kolmella kuukaudella.

Kontrollikäyntiä varten otettiin verikokeet ja tämän jälkeen muutamaa päivää myöhemmin oli vartalon TT-kuvantaminen. TT tulee lyhenteesä tietokonetomografia. Ennen TT-kuvantamista käteeni laitettiin kanyyli varjoaineen syöttämistä varten. Tämän jälkeen minut ohjattiin makaamaan laitteen pedille/laverille ja kanyyliin yhdistettiin varjoaineletku. Seuraavaksi henkilökunta poistui seinän taakse ja antoivat toimintaohjeita ja ohjasivat laitetta. Eli potilaana makasin ja peti liikkui edestakaisin ja itse laite on suuri "rinkula", ei siis umpinainen pitkä tunneli kuten magneettikuvauksessa. Välillä piti olla hengittämättä muutamia sekuntia. Ensimmäiseksi kuvattiin ilman varjoainetta ja puolivälissä varjoaine annosteltiin ja kuvauksia jatkettiin hetken kuluttua (ehkä minuutin tauko). Varjoaineesta tuli hetkellisesti kuuma olo, aivan kun olisi ollut saunassa ja joka paikkaa kuumotti noin puolisen minuuttia. Hetken päästä kuvantaminen oli jo ohitse, varsin nopea kokonaisuudessaan. Olisiko mennyt 15 minuuttia ja tässä mukana kanyylinlaitto ja valmistautuminen.

Kahden viikon kuluttua kuvauksesta oli urologian poliklinikalla käynti. Käynnillä todettiin, että syöpä on pysynyt poissa. Eli lääketieteellisesti Vartalon TT:ssä ei tautiresidivointiin viittaavaa paikallisesti, ei kaukometastasointiin viittaavaa.

Seuraava kontrolli on luvassa vuoden kuluttua ja samalla kaavalla. Tämä lääketieteellisin termein: Lipowich luokituksen osalta ohjelmoidaan seuraava kontrolli vartalon TT kuvaus yhden vuoden päähän, lisäksi PVK, KREA, U-solut + viljely ja vastaanottokäynti. Seurantaohjeistuksen mukaisesti jatkossa yhden vuoden välein kuvannukset noin viiden vuoden ajalle.

Koitko kirjoittamani tekstin hyödylliseksi? Haluatko jatkossakin lukea kirjoituksiani?

Voit tukea blogin ylläpitoa ja uusien sisältöjen tuottamista lahjoittamalla. Pienelläkin tuella autat varmistamaan, että voin jatkaa laadukkaiden ja hyödyllisten kirjoitusten jakamista: Lahjoita PayPal:in kautta klikkaamalla tästä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa ko...

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset...

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen ...