Siirry pääsisältöön

Suolistosairaudet ja koronavirus

Reilun vuoden ajalta saadun näytön perusteella korona ei näyttäisi muodostavan erityisen suurta riskiä suolistosairaille. Näitä päätelmiä on voitu tehdä mm. kansainvälisen COVID-IBD-rekisterin perusteella. Tietysti merkittävä ongelma on, että rekisteriin merkitään vain harva tapaus. Esimerkiksi Suomesta rekisteriin on ilmoitettu vain seitsemän IBD-potilasta jotka ovat saaneet koronan. Aineiston perusteella koronatartunnan saanneista IBD-potilaista 16 prosenttia on joutunut hoitoon koronan vuoksi ja 2 prosenttia on näistä kuollut.

Huomioin arvoista on kuitenkin, että mikäli sinulla on kortisonihoito, niin se lisää THL:n mukaan vaikean taudin riskiä!

Varmasti myöhemmin tilastoista voidaan saada tarkempia tietoja. Esimerkiksi potilastietojärjestelmien tietokannoista olisi suhteellisen helppoa hakea diagnoosit koronapotilailta ja katsoa toistuuko tietyt diagnoosit muita useammin. Ehkä näitä selvitetään myöhemmin jos EU:n ja Suomen tiukat tietosuojalait sallivat tämmöiset haut tietokantoihin.

Suojaa läheisiä käyttämällä maskia!


Eli pelkän IBD diagnoosin perusteella et tule saamaan koronarokotetta ( AstraZeneca, Modena tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty) etujoukoissa ellet ole ikääntynyt. Jos sinulla puolestaan on immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito kuten pidempiaikainen kortisonihoito, biologinen lääke, solusalpaajalääkkeet tai muu immuunia heikentävä lääkitys, niin  kuulut rokotusohjelmassa riskiryhmään kaksi.

Entäpä miten jatkuvat IBD-potilaiden hoidot ja vuosikontrollit pandemia-aikana. Pääsääntöisesti aivan normaalisti esimerkiksi biologisia lääkkeitä tiputellaan normaaliin tapaan. Tähystyksessä kuitenkin käytetään harkintaa ja mahdollisesti siirretään tehtäväksi myöhemmin.

Jos IBD:tä sairastava henkilö saa COVID-19 tartunnan, niin silloin yleisesti on lääkehoito tauotettu ja esimerkiksi biologiset lääkkeet on siirretty myöhemmäksi ettei heikentynyttä immuunipuolustusta heikennetä entisestään koronan aikana.

Tärkeintä on, että ole aina yhteydessä lääkäriin. Älä omatoimisesti muuta lääkityksiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen