Siirry pääsisältöön

Kontrollikäynti

Itselläni on ollut IBD-sairauden suhteen hyvä tilanne viimeiset pari vuotta. Oireita on ollut harvoin, korkeintaan aamuisin jos on syönyt edellisenä päivänä jotain ärsytystä aiheuttavaa ruokaa. Itselläni suolisto ärsyyntyy rasvaisesta ruuasta ja alkoholista esimerkkinä sipsit ja olut. Lääkityksenä on ollut koko tämän ajan Pentasa 2x1g päivässä.

Vaikka sairaus on remissiossa, niin silti yhteiskuntamme terveydenhuolto huolehtii minusta mikä on hieno juttu. Tänä keväänä oli luvassa kontrollikäynti, joka koronan vuoksi oli muuttunut puheluksi. Eli kävin ennakkoon laboratoriossa johon vein ulostenäytteen ja samalla otettiin verikokeita. Viikkoa myöhemmin lääkäri soitti, kertoi laboratorion tuloksista ja sovittin jatkoista.

Labrojen suhteen kaikki oli hyvin. Ulostenäytteestä tietysti tutkittiin F -Calpro jonka arvo oli 125 yksikköä. Arvo on hieman suurempi kuin suolistoterveellä, normaali arvo olisi alle 50 yksikköä.  50 - 200 yksikköä on puolestaan ns. harmaa alue ja yli 200 yksikön arvo on puolestaan merkki tulehduksesta. 1000 yksikön täyttyessä tulehdus on selkeä ja voimakas. Omalla potilashistorialla 125 yksikköä on varsin hyvä tulos.



Verikokeen osalta kaikki olivat raja-arvojen sisäpuolella eli hyvä juttu. Hemoglobiinikin oli 140 yksikköä kun veriulosteiden vuoksi se on ollut pahimmillaan vain päälle 100 yksikköä.

Kaikki näyttää siis hyvältä, mutta tästä huolimatta seuraava kontrollikäynti on varattu vuoden päähän. Lisäksi muistutettiin, että voin olla aina yhteydessä poliklinikan IBD-hoitajaan. Luulenpa, että tähystystutkimus on ajankohtainen 1-2 vuoden päästä. Niitähän tehdään varmuuden vuoksi muutamien vuosien välein meille IBD-potilaille vaikka sairaus olisi remissiossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen