Siirry pääsisältöön

Diagnoosina haavainen paksusuolentulehdus

Noin kaksi vuotta sitten keväällä maha ja suolisto alkoivat oireilla. Oireilua ei yhtään helpottanut harjoittelu Tukholman maratonille. Elimistö joutuu koville kun juoksee 15-20 kilometrin lenkkejä, elimistö tarvitsee hiilihydraatteja valtavasti sekä nestettä. Luonnollisesti ruokavaliosta ja harjoittelusta lähdin etsimään syytä ripulille. Vähitellen ripuli vain pahentui. Lopulta kuumetta, vessassa piti käydä 15 kertaa päivässä, uloste täysin litkua ja lopulta punertavaa. Kaikki kotikonstit tuli käytettyä perunajauhovedestä ripulilääkkeisiin. Ei mitään vaikutusta!

Imodium ei auttanut kun akuuttivaihe oli pahimmillaan

Oli siis hakeuduttava hoitoon, ensimmäiseksi työterveyteen. Työterveydessä ei kovin paljoa pystytty asian eteen tekemään. Tulehdusarvot olivat koholla ( CRP 87), kuumetta ( 38 astetta ). Mittauksien lisäksi lääkäri kurkisti peräaukkoon ja totesin sen näyttävän tulehtuneelta ja ohjasi minut päivystykseen.

Kuukausi oli kulunut oireiden alkamisesta ja Googlen kautta löydetyt keskustelufoorumit kävivät tutuiksi. Olin jo diagnosoinut itselleni Crohnin tauti tai haavaisen paksusuolen tulehduksen. Itse tehdystä diagnoosista ei ollut hyötyä päivystyksessä. Minusta otettiin kaikki mahdolliset bakteeriviljelyt ja salmonella -testit. Luonnollisesti jouduin eristykseen kun kyseessä saattoi olla tarttuva tauti. No jos tauti olisi ollut tarttuva, niin eiköhän lähipiirini olisi sairastunut myös?

Päivystyksestä minut ohjattiin sisätautien osastolle muutamaksi päiväksi. Siellä annettiin antibioottia, suoneen nesteytystä ja muutenkin seurailtiin oloa. Yleistila hieman helpottui, mutta ripulointi jatkui entiseen malliin myös kotiuttamispäivänä. Kotiuttamispäivään mennessä oli osa laboratoriokokeista valmistunut. Ei ollut noroa, salmonellaa tai clostridiumia. Tässäkään vaiheessa lääkäri ei uskaltanut arvella diagnoosia.

Noin viikon kuluttua pääsin kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen. Tähystyksessä lääkäri totesi, että paksusuoli on tulehtunut ja diagnoosi on todennäköisesti haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa. Varmistus diagnoosille tuli koepalojen tutkimisen jälkeen jolloin sain lääkäriltä B-lausunnon jonka myötä saan tänäkin päivänä korvausta lääkkeistä.

Tähystyksen jälkeen lääkäri määräsi minulle kortisonia ( Prednisolon 40 mg aloitusannos) sekä Asacol -lääkettä (2x800mg kahdesti päivässä). Lääkkeet auttoivat yllättävän tehokkaasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa ko...

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset...

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen ...