Siirry pääsisältöön

Alaselkäkipu ja välilevynpullistuma kokemuksia!

Itse olen ollut epäonnekas myös selän suhteen, se on kipuillut välillä enemmän ja välillä vähemmän viimeiset 10 vuotta. Kipuja on yleensä pari kertaa vuodessa ja kipujakso kestää viikkoja joskus jopa kuukausi. Pahimmillaan arkiaskareita on lähes mahdoton tehdä, pelkkä sukkien laitto jalkaan tuntuu mahdottomalta. Nukkuminenkin on vaikeaa. Toisinaan kipu säteilee jalkaan niin kovasti, että kesken yöllä pitää jaloitella tunti että kipu helpottaisi. Tavanomaisista kipulääkkeistä Panadol tai Burana ei ole oikeastaan mitään apua ja Mobilat ja Voltaren geelit täysin hyödyttömiä.



Kuten edellisestä kuvauksesta voi päätellä, niin kyseessä ei ole pienet lihaskivut tai kolotukset vaan vaiva on pahimmillaan sietämätön ja vie kaiken huomion. Ja tuntuu ettei asialle ole selkeää ratkaisua. Jos menet ensimmäistä kertaa terveyskeskuslääkärille kertomaan selkäkivuista, niin todennäköisesti saat tulehduskipulääkettä, ehkä lihasrelaksanttia sekä toteamuksen että alaselkävaivat ovat todella yleisiä ja menevät ohitse. Kyllähän se meneekin ohi, ehkä viikkojen kuluttua kunnes tekee paluun.

Selkävaivoista yleislääkärille

Melkeinpä selkävaivan hoitoprosessiin kuuluu ensimmäisenä yleislääkärillä käynti. Yleislääkärillä on melko olemattomat keinot ratkaista selkävaivat yhdellä käynnillä. Kuten johdannossa kerroinkin, niin omassakin tapauksessa toteamus oli, että särkylääkettä kipuun ja ajan myötä helpottaa. Ja kun mainitsin, että särkylääkkeistä ei ole ollut oikein apua niin sain 100 tabletin Tramadol-reseptin. Tosin vanhvempia kipulääkkeitä lähdin hakemaankin kun totuus on, että käsikauppa-apteekin kipulääkkeet eivät auta. Kohdallani lääkäri kirjoitti lyhyesti tulosyyn ja statuksen: "Selässä on lihaskireyden aiheuttamaa skolioosia. Lannerangan eteentaivutuksessa sormenpäät jäävät polvitason yläpuolelle. Taaksetaipuvuus on minimaalista."

Yleislääkäri on hyvä mikäli koe tarvitsevasi kipulääkkeitä, tosin silloinkin sinulle saatetaan vain suositella Buranaa ja Panadolia. Jotkut jopa yrittävät ratkoa selkäkivun lihasrelaksanteilla jotka nimensä mukaisesti rentouttavat lihaksia mutta kun välilevyn pullistuma ei ole lihasperäinen.

Fysioterapia

Selkävaivojeni vuoksi hyödynsin työpaikan työfysioterapeuttia vuonna 2021. Sopimukseen kuului kaksi minulle ilmaista käyntiä. Käynnillä fysioterapeutti pyysi tekemään erilaisia liikkeitä, lopputuloksena näiden osalta tiivistettynä oli jähmeät liikkeet. Kotiläksyksi sain liikkuvuusharjoitteita kotiin ja arkeen. Liikkuvuusharjoitteet toivatkin hetkellisen helpotuksen kovimpaan kipuun, mutta ei lopullista ratkaisua selkäongelmiin. Lisäksi yksi iso ongelma liikkuvuusharjoitteissa on. Niitä pitäisi tehdä myös silloin kun selkä on kunnossa. 

Itselleni hyödyllisimmät liikkuvuusharjoitteet ovat olleet alla olevat eli lannerangan mobilisointi sekä pilates rintakehän avaus.

lannerangan mobilisointi
Lannerangan mobilisointi

rintakehän avaus
Rintakehän avaus

Selän magneettikuvaus

Kävin yksityisellä magneettikuvauksessa 2022 talvella. Magneettikuvauksesta itselläni jo oli aiemmin kokemusta joten tiesin mitä on luvassa. Luvassa oli siis lavettisängyllä makaaminen joka liikkui edestakaisin melko pienessä putkilossa. Ymmärrän hyvin, että jotkut kokevat magneettikuvauksen ahdistavaksi, mutta onneksi kestää vain lyhyen hetken.

Vielä 2022 vuonna magnettikuvauksesta sai Kela-korvauksen erikoislääkärin lähetteellä. Nykyään kyseistä Kelakorvausta ei saa. Vuonna 2022 lannerannan magneettitutkimus maksoi Mehiläisellä 342 euroa josta sai Kelakorvausta 73 euroa eli maksettavaa jäi 269 euroa.

Lannerangan magneettikuva
Lannerangan magneettikuva jossa välilevyn pullistuma


Kuvat ja radiologin lausunto tulivat suoraan Mehiläisen sovellukseen. Itse teksti oli hyvinkin tieteellistä joten parempi oli odottaa ortopedin puhelinsoittoa. Puhelinsoitto tuli ja kuvista näkyi selkeä välilevyn pullistuma. Ortopedi koki ratkaisuksi leikkauksen ja tekikin tästä lähetteen julkiselle puolelle. Olisin päässyt leikkaukseen kolmen kuukauden päästä. Leikkaus jäi kuitenkin tekemättä sattuneesta syystä joka ilmenee blogini muista kirjoituksista.

Käynti Fysiatrilla, si-nivel syynä selkäkipuihin?

Syksyllä 2023 kävin yksityisellä fysiatrilla, ajatuksena että käyn kaikki kortit läpi ja kerään eri ammattilaisten mielipiteet yhteen. Fysiatria on lääketieteen erikoisala joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitoon. Kyseinen fysiatri teki töitä Mehiläiselle jolloin hänellä oli käytössä aiemmin Mehiläisellä otetut lannerangan magneettikuvat. 

Ensimmäiseksi hän kävi rauhassa kuvia läpi. Kysyin, että leikkaus ollut ratkaisu selkäkipuihin ja häneltä tuli vastaus välittömästi. Ei koska leikkauksella pystytään hoitamaan vain akuutit selkäkivut jolloin leikkaus on tehtävä välittömästi. Apua leikkauksesta on vain kovimpiin selkäkipuihin joissa on ulosteen pidätysongelmia tai kipu säteilee jalkaan niin ettei pysty kävelemään. Silloin leikkaus tehdään päivystysluontoisesti. Akuutti selkäkipu saadaan siis pois, mutta se ei fysiatrin mukaan estä etteikö välilevyn pullistumaa voisi tulla uudelleen.

Fysiatrin mukaan välilevyn pullistuma on selkeästi kyllä ollut ja uudet kuvat olisi kiinnostava nähdä jolloin nähtäisiin tämän hetkinen tilanne. Mutta fysiatri havaitsi, että toinen SI-nivelistä on väärässä asennossa. Googlettamisen perusteella nämä SI-nivel virheasennot, poissa sijoiltaan ym. asiat jakavat ammattilaisia paljon ja toisien mielestä kyseessä on melkeinpä uskomushoito.

Käynnin lopuksi fysiatri sanoi, että käy pedille maaten, niin laitetaan SI-nivel paikoilleen. Minä tein työtä käskettyä ja fysiatri väänsi hetkellisesti ja näin oli SI-nivel paikallaan. Toimenpide ei oikeastaan sattunut, hieman ehkä epämiellyttävä varsinkaan kun ei tiennyt mitä tapahtuu. Tämän jälkeen tein fysiatrin opastuksessa liikkuvuusharjoitteet (samat mitkä käynnin alussa) ja ihme kyllä nyt liikkuvuusharjoitteet meni paremmin. Outoa. Viikon päästä kuitenkin oli jälleen selkäkipuja mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan pidemmällä aikajaksolla miten käy selkäkipujen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen