Siirry pääsisältöön

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä.

Kutsu kolonoskopiaan


Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta.

Tyhjennys


Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen on myös suositeltavaa. Tyhjennysainetta kannattaa juoda mahdollisimman ripeästi. Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden homma usein hankaloituu. Colonsteril-juomaa on juotava vähintään kaksi litraa illan aikana sekä litra aamulla. Suositus on neljä litraa, mutta tarpeetonta usein jos et kärsi ummetuksesta. Tyhjennysjuoma vaikuttaa itselläni noin tunnin kuluessa ja sen jälkeen onkin käytävä vartin välein vessassa parin tunnin ajan. Yön olen pystynyt nukkumaan ilman vessakäyntejä. Pönttöön tuleva tuotos on lopulta valeaa ja tämä tulee melkoisella paineella. Aamulla tyhjentely sujuu samalla tavalla kuin illalla. Muistathan, että tyhjennyksen aikana et saa syödä! Kirkkaita nesteitä voit nauttia.

Kolonoskopia

Saavu poliklinikalle ajoissa. Ensimmäiseksi sinut kutsutaan tutkimushuoneeseen. Tutkimushuoneen vessassa pääset vaihtamaan vaatteet. Oman paidan saat pitää päälläsi, ainoastaan housujen tilalle saat kertakäyttöiset shortsit joissa on luukku takamuksessa. Tämän jälkeen sinulle laitetaan kanyyli valmiiksi mahdollista kipulääkitystä varten. Jos alat tuntea voimakasta kipua tutkimuksen aikana, niin kanyylin kautta sinulle annetaan nopeasti vaikuttavaa kipulääkitystä. Itselläni ei ole ollut tälle tarvetta.

Kuvassa on käynnissä kolonoskopia, kuva on Yhdysvalloista.


Seuraavaksi odotellaan lääkäriä. Lääkärin tullessa paikalle tutkimus alkaa melko pian. Hän aukaisee shortsien luukun, laittaa puudutetta peräaukkoon ja hetkeä myöhemmin vie peräaukosta sisään letkun. Luultavasti tässä vaiheessa makaat kylkiasennossa. Letku on noin peukalon paksuinen, letkun päässä on kamera, valaistusta sekä sen avulla saadaan pumpattua suolistoon hiilidioksia ja vettä. Paljon tekniikkaa pienessä tilassa! Tutkimuksen alku on ainakin itselläni helpoin, eikä keskivaihe tai loppuosakaan ole ylitsepääsemätön. Kipu on kuitenkin henkilökohtaista. Yleisesti eniten kipua aiheuttaa suoliston mutkat, niissä lääkäri joutuu pumppaamaan suolistoon hiilidioksia jotta kameralla päästään eteenpäin. Onneksi mutkien kipu on vain hetkellistä. Tutkimuksen aikana suolesta otetaan koepaloja, koepalojen otto ei satu lainkaan. Kokonaisuudessaan tutkimus kestää noin puoli tuntia ja itsestä riippuen voit seurata tutkimusta kuvaruudulla tai olla seuraamatta.

Jos tutkimuksessa ei käytetty lääkitystä, niin pääset lähtemään kotiin samantien. Ennen lähtöä sinulle luultavasti tarjotaan sokeripitoista mehua, olethan ollut syömättä pitkään ja tutkimus saattaa vielä heikottaa. Joillakin saattaa olla tutkimuksen jälkeen epämielyttävä olo johtuen ilmasta/hiilidioksidista jota suolistoon on tutkimuksen aikana pumpattu. Siitä ei kannata huolehtua, se poistuu luonnollisesti peräaukosta. Eikä töihinkään tarvitse lähteä piereskelemään, sillä omassa sairaalassani on tapana kirjoittaa sairaslomaa tutkimuspäiväksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset