Siirry pääsisältöön

IBD kivunhoito

Onko muillekin tuttu tilanne. Lääkäri kyselee voinnit, käydään läpi labratulokset ja ulosteen laatu. Ikinä lääkäri ei ole kysynyt, pärjäätkö kipujen kanssa tai tarvitsetko kipulääkettä. Käsittämätöntä, että lääkärille joutuu sanomaan IBD:n aiheuttavan kipuja ja niitä kipuja voi olla myös silloin jos uloste on ulkoisesti kiinteää. Varsinkin satunnaiset kivut piinaavat erityisesti aamuisin. Häpeilen olen joutunut kyselemään, että olisiko mitään vahvempia kipulääkkeitä kuin Panadol.

Litalgin

Otetaan ensimmäiseksi esille minulle ensimmäinen IBD-kipuihin määrätty kipulääke. Tämä määrättiin vuonna 2017, mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon säädöksissä. Ensimmäisenä pian lääkkeen määräämisen jälkeen lääkettä ei ollut enää saatavilla. Ehdin kuitenkin käyttämään lääkettä pari pakettia. Litalgin kyllä vähensi huomattavasti kipuja, samaan aikaan kuitenkin tuntui kuinka suolisto ikään kuin supisteli mutta siitä ei tullut kipua. Litalgin-lääkevalmiste sisältää metamitsolia ja pitofenonia. Metamitsoli on tulehduskipulääke, jolla on lisäksi suoliston sileän lihaksen kouristuksia vähentävää vaikutusta. Pitofenoni rentouttaa sileää lihasta myös suoraan.

En tiedä määrätäänkö Litalginia enää koska nykyisellään lääkkeen määräämiselle on tiukat ehdot. Nykytutkimuksien mukaan Litalgin voi aiheuttaa vakavia verenkuvan muutoksia ja häiriöitä luuytimen toiminnassa, joihin on raportoitu liittyneen lisääntynyttä kuolleisuutta. Lääkkeen ohjeissa kerrotaan seuraavaa: "Litalgin-valmistetta tulee käyttää vain lyhimmän tarvittavan ajan. Jos Litalgin-valmistetta kuitenkin käytetään pitkäkestoisemmin yli viikon ajan, pitää potilaan verenkuvaa seurata viikoittain, mukaan lukien valkosolujen erittelylaskenta. Verenkuvaa pitää seurata myös käytettäessä Litalgin-valmistetta antibioottihoidon aikana, koska antibioottihoito saattaa peittää agranulosytoosin aiheuttamat oireet."

Tramadin 50 mg

Toinen hoitava lääkäri koki Litalginin sijaan paremmaksi lääkkeeksi Tramadinin. Kysessä on ns. huumelääke eli tässä tapauksessa synteettinen opioidi. Tramadol tässä tapauksessa tuotemerkki Tramadin on lääkkeenä kohtalaisen ja kohtalaisen vaikean kivun hoitoon. Kipua lääke vei omalla kohdallani jonkin verran, mutta ehkä suurempana vaikutteena yleinen piristyminen ja hyvä olo. Ehkäpä tässä on juuri "huumevaikutusta" vaikkakin annos on todella pieni. Kokonaisuutena minusta hyvä lääke koska kipu vähentyi ja jaksaminen kohentui ja aamuiset ongelmat kipujen kanssa oli poissa. On vain muistettava, että kipulääkitys oli päätään on vain väliaikainen ratkaisu se ei korjaa ongelman ydintä.

Panadol 1000 mg

Käyn tässä vielä läpi ehkäpä sen yleisimmän lääkkeen kipuihin eli Panadol. Itselläni Panadolilla ei ole ollut mitään vaikutusta kipuihin. Onkin turhauttavaa kuulla lääkäriltä ehdotuksia, että kokeiletko Panadolia. Panadol ei vain auta. Ainoa mihin Panadol auttaa kohdallani on, että flunssassa se alentaa kuumetta. Sen sijaan mahakipuja tai selkäsärkyjä se ei selätä.

Burana 400 mg

Burana ei sovellu IBD-potilaalle koska aiheuttaa suoliston ärsytystä. Toki tapauskohtaisia eroja on, mutta yleisesti Buranaa ei "määrätä" IBD-potilaille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Picoprep ja Colonsteril tyhjennysaineet

Colonsteril ja Picoprep suoliston tyhjennysaineet ovat hyvin erilaisia. Yleisesti ensimmäiseen suoliston tähystykseen annetaan Colonsteril jauhetta koska tämä aine tyhjentää suoliston varmasti jos vain ainetta on nautittu ohjeiden mukaan. Colonsterilin suurin ongelma on epämiellyttävä maku. Picoprep on taas vähemmän käytetty aine, joka on huomattavasti paremman makuinen ja lisäksi ainetta ei tarvitse juoda kuin 3 dl kun taas Colonsteriliä 3-4 litraa! Picoprep tyhjennysaine Colonsteril kokemuksia Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Colonsteril on epämiellyttävän makuista. Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi.  Lasillisen päätteeksi olen itse imennyt hieman sitruunaa. Sitruuna kumoaa imelän maun mukavasti. Alkuun lasiliset uppoavat helposti, mutta iltaa kohden

Mikä on Calpro?

Suolistosairaille Calpro-laboratoriokoe on varsin tuttu. Kyse on siis ulostenäytteestä jota tutkimalla saadaan määritettyä kalprotektiinin pitoisuus ulosteessa. Kalprotektiini on valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa nousee suolistotulehduksen seurauksena. Normaalipitoisuus sulkee melko luotettavasti aktiivisen suolistosairauden. Calpro-koe otetaan usein kotona ja viedään laboratorion tutkittavaksi. Käytännössä otat vessaan mukaan kipon, kertakäyttölautasen tai vastaavan johon teet ulosteen. Tästä astiasta lusikoita ulostetta labrasta saamaasi näyteastiaan.Näyteastia täytetään noin puoliväliin. Tämän jälkeen näyte toimitetaan laboratorioon. Jos et ehdi näytettä viedä heti aamusta, niin näytettä olisi hyvä säilyttää viileässä eli käytännössä jääkaapissa. Näytteen ei pitäisi kuitenkaan mennä piloille vaikka säilyttäisitkin näytettä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Usein näytteen voi pudottaa labraan ilman ajanvarausta, mutta lähete labraan sinulla pitää olla. Parissa päivässä tulokset

Kolonoskopia kokemuksia

Saitko kutsun kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen ja nyt mietityttää? Netin kertomukset kivuliaista tähystyksistä ei helpota tuskaa? Tässä kerron omia kokemuksia paksusuolen tähystyksestä. Kutsu kolonoskopiaan Prosessi alkaa tietysti oireista kuten esimerkiksi pitkittynyt ripuli tai vatsakivut joille ei löydy selitystä. Lääkäri määrää sinulle paksusuolen tähystyksen ja tämän myötä saat kutsun poliklinikalle jossa tähystys tehdään. Paksusuolen tähystystä ennen sinun on tyhjennettävä suolisto. Tyhjennyksessä käytetään yleisesti Colonsteril -jauhetta, jonka saat maksutta poliklinikalta. Tyhjennys Tyhjennys tehdään tutkimusta edeltävänä iltana ja jatketaan aamulla. Tyhjennystä varten olet todennäköisesti saanut 3-4 purkkia Colonsteril nimistä jauhetta. Jauhe sekoitetaan veteen ja tämän myötä sinulla on 3-4 litraa juotavaa tyhjennysainetta. Tyhjennysaine ei ole kovin maukausta, se on pahaa! Sen vuoksi vesi kannattaa viilentää mahdollisimman kylmäksi. Sitruunan hankkiminen